Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Automatikus szó jelentése

automatikus (melléknév)

Automatikus.jpg

1. Magától működő (szerkezet, gép). Emberi kiszolgálás, irányítás nélkül mozgó, működő (készülék, gép, rendszer).

Ma már csak automatikus telefonközpontok működnek szerte a világon. A teljesen automatikus gépkocsi még a jövő álmai közé tartozik. A közlekedési lámpa automatikus működésű.


2. Külön intézkedés nélküli (lépés, következmény), amely az előző rendelkezés hatálya következtében vagy bizonyos feltételek megléte esetén mintegy önmagától megtörténik, bekövetkezik, érvényessé válik.

A hivatalnoki rendszerben automatikus előléptetés működik a szolgálati idő alapján. A szerződés automatikus meghosszabbítása a leírt pontok között van.


3. Nem tudatos (késztető erő, megnyilvánulás); nem tudatos erővel végrehajtott (tett, tevékenység); ösztönös.

A madarak automatikus tanulással lesznek képesek repülni. A fiú automatikus figyelmét a lány kihívó öltözéke magára vonja.


4. Megszokottan lélektelen, a mindennapos rutintól elkopott, unalomig egyformává vált; gépies.

A szerelőszalag melletti automatikus munkába bele lehet fáradni. Egymás után múltak a hetek, automatikus egyformaságban.


Eredet [automatikus < angol: automatic (önműködő, automata)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 21 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)