Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Automatikus szó jelentése

(Automaticus szócikkből átirányítva)

automatikus (melléknév)

Automatikus.jpg

1. Magától működő (szerkezet, gép). Emberi kiszolgálás, irányítás nélkül mozgó, működő (készülék, gép, rendszer).

Ma már csak automatikus telefonközpontok működnek szerte a világon. A teljesen automatikus gépkocsi még a jövő álmai közé tartozik. A közlekedési lámpa automatikus működésű.


2. Külön intézkedés nélküli (lépés, következmény), amely az előző rendelkezés hatálya következtében vagy bizonyos feltételek megléte esetén mintegy önmagától megtörténik, bekövetkezik, érvényessé válik.

A hivatalnoki rendszerben automatikus előléptetés működik a szolgálati idő alapján. A szerződés automatikus meghosszabbítása a leírt pontok között van.


3. Nem tudatos (késztető erő, megnyilvánulás); nem tudatos erővel végrehajtott (tett, tevékenység); ösztönös.

A madarak automatikus tanulással lesznek képesek repülni. A fiú automatikus figyelmét a lány kihívó öltözéke magára vonja.


4. Megszokottan lélektelen, a mindennapos rutintól elkopott, unalomig egyformává vált; gépies.

A szerelőszalag melletti automatikus munkába bele lehet fáradni. Egymás után múltak a hetek, automatikus egyformaságban.


Eredet [automatikus < angol: automatic (önműködő, automata)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 21 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)