Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Arzenál szó jelentése

arzenál (főnév)

1. Átvitt értelemben: Szellemi fegyvertár. Szellemi eszközöknek összessége, amelyek egy cél, főleg bizonyítás, meggyőzés elérésére alkalmasak.

A leendő papok érvek arzenálját sajátították el. A professzor tudása egész arzenálját bevetette, hogy az elméletét a nagy tekintélyű bizottság kérdéseivel szemben is meg tudja védeni.


2. Átvitt értelemben: Gazdag gyűjtemény vagy készlet azonos, illetve egymáshoz hasonló fajtájú eszközökből, dolgokból, holmikból.

A borospincében a lepecsételt üvegek egész arzenálja várta a kiszállítást. A grófnénak egész arzenál állt ruhákból a szekrényeiben. A kovácsmester a különféle fogók, kalapácsok egész arzenáljával rendelkezett.


Arzenál.jpg

3. Régies: Fegyverraktár, olyan épület vagy épületrész, ahol a bevetésre kész fegyvereket, illetve a hozzájuk tartozó lőszert tárolták.

A város arzenálja a vár egyik tornyában volt. Az ellenség az ostrom idején igyekezett kideríteni, hol lehet az arzenál.A képen a londoni arzenál látható a Tower-ban.


4. Régies: Fegyvergyár; olyan üzem vagy gyár, ahol nagy mennyiségben állítottak elő lőfegyvereket.

Az új arzenált a parancsnokság a település szélén építette fel. Az arzenálból kocsiszám szállították el az elkészült puskákat.


Eredet [arzenál < olasz: arzenale (fegyvertár) < arab: dar as-sina'ah (műhely, „gyártó ház”) < dar (ház) + sina'ah (ügyesség) < sana'a (készített)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)