Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Arámi szó jelentése

arámi (melléknév)

Történelmi: Afroázsiai nyelv; a sémi nyelvcsalád keleti (vagy észak-keleti) ágának egyik nyelve. Legközelebbi rokona a föníciai és a héber. Kis törzsi nyelvekből fokozatosan előbb az asszír és a perzsa birodalom diplomáciai nyelve, majd ezzel párhuzamosan Irántól Egyiptomig az egész Közel-Kelet és a Földközi-tenger térségének közvetítőnyelve lett.

Az arámi nyelv jelentősége túlmutat eredeti földrajzi határain, Egyiptomtól Törökországig sok helyen találhatunk arámi nyelvű szövegeket. Az arámi nyelv volt az Újszövetség korának, így Jézusnak és az apostolainak is a nyelve. Az arámi nyelv írásrendszere nagy hatással volt a hébertől kezdve az arabon át a középperzsa írásra is. Az arámi nyelvet a zsidó és szír vallási irodalom aktívan használja, fennmaradt változatait ma is beszélik, sőt, az internet jóvoltából az újarám nyelveknek egyfajta reneszánsza figyelhető meg.


Eredet [arámi < arámi: Aram (bibliai ország neve, nagyjából a mai Szíria területe) < rum (felföld < magaslat)]


Lezárva 7K: 2011. április 29., 09:55
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)