Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Antracit szó jelentése

(Anthracit szócikkből átirányítva)

antracit (főnév)

Antracit.jpg

1. Ásványtan, bányászat: A legjobb minőségű ásványi szén, amely a legtisztább, és legnagyobb fűtőértékű éghető üledékes kőzet. Tiszta széntartalma magasabb mint 90%. Fekete, kagylós törésű és fémes fényű ásvány.

A vasipari terület kohóiban antracittal olvasztják a vasércet. Az antracit alatt a feketekőszén foglal helyet a szénfajták minőségi rangsorában. Az antracitból a föld mélyében további nagy nyomáson és nagy melegben grafit keletkezik.


2. Sötétszürke szín, amely lehet fényes vagy matt felületű.

Az elegáns személykocsi antracitja fémesen csillog. A háztető antracitja messziről megkülönbözteti az épületet a mellette álló hagyományos színű cserepes házaktól.


3. Régies, elavult: Féldrágakő; a valóságos drágakőnél kisebb értékű, szép, kemény kő, amelyből ékkövet, kisebb dísztárgyakat készítenek.

A gyűrűben egy szép zöld antracit csillog. A nő nyakláncán egy kékes antracit csillog.


Eredet [antracit < angol: anthracite (antracit) < görög: anthrakitesz (szén-szerű) < anthrasz (szén)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 58 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)