Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Angolna szó jelentése

angolna (főnév)

Angolna.jpg

1. Halfajta; csontos hal, kígyó alakú hosszú testtel, bőre nyálkás, síkos. Európa nyugati és déli részeinek tavaiban, folyóiban és a tengerekben fordul elő, ízletes húsú hal.

Az apró angolnákat a folyótorkolatoknál lehalásszák, és mesterséges halastavakban nevelik tovább. Az angolnák kis része kerül vissza így a születésük helyére. Az angolna vére szembe, nyílt sebbe ne kerüljön, mert bénulást okozhat.


2. Halhús, amely ennek (1) a csontos halnak ételként elkészített része; elkészített halétel.

A vendéglőben angolna is rendelhető. A vendég angolnát eszik salátával.


Eredet [angolna < középmagyar: angolna < latin: anguilla (angolna) < anguis (kígyó)]


Kifejezés

Olyan, mint az angolna – (nem lehet leleplezni, rajtakapni vagy megfogni, mert kisiklik az ember kezéből).


További tudnivalók

A faj érdekessége, hogy egyedüli szaporodási helyük a Sargasso-tenger. Ez az Északi-Atlanti-óceánnak az áramlatokkal körülvett középső része. A kis kikelt angolna lárvák a Golf-áramlattal jutnak el Európa és Észak-Amerika édesvízi folyóihoz. A folyótorkolatoknál ekkor a kb. hét centiméteres „üvegangolnákról” beszélünk. A következő életszakaszuk az édesvízi folyókban zajlik, ahol kifejlett „sárgaangolnákká” növekednek. Itt 2–20 évig élnek így, majd ivaréretté válnak. Ekkor színük ismét megváltozik, és „ezüstangolnák” lesznek. Hasuk kivilágosodik, hátuk elsötétül, a szemük is megváltozik, megnövekszik és alkalmassá válik az óceánbeli életre. Ekkor újra elindulnak a Sargasso-tenger felé.


Lezárva 7K: 2014. április 9., 12:36




WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)