Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Analfabéta szó jelentése

(Analphabeta szócikkből átirányítva)

analfabéta (főnév)

Analfabéta.jpg

1. Írástudatlan személy, aki nem tudja, hogyan kell írni vagy olvasni. Nem ismeri a betűk jelentését, folyamatos lejegyzésének módját, vagy alig tud olvasni, írni, képtelen egy szöveget folyamatosan elolvasni, illetve a szöveg értelmét felfogni.

Az iskolázottság elvileg azért van, hogy senki ne legyen analfabéta. Amikor azonban egy negyedik osztályos tanuló még mindig szótagolva olvas, akkor ő bizony a több éves oktatás ellenére még midig analfabéta.


2. Átvitt értelemben: Teljesen járatlan ember, aki egy tárgykörhöz, szakmához egyáltalán nem ért.

Az asszony meglepetten látja, hogy a férje teljesen analfabéta a szereléshez. A férj azzal érvel, hogy a kihívott szerelő viszont analfabéta a matematikához.


Eredet [analfabéta < görög: analphabetosz (írástudatlan) < an- (nélküli, „nem”) + alphabetosz (ábécé) < alpha (alfa, „a” betű) + beta (béta, „b” betű)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 89 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)