Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Alkímia szó jelentése

alkímia (főnév)

Alkímia.jpg

Középkori titkos tudomány és filozófia, amely külsőségeiben a kémiához áll a legközelebb. Ókori keleti filozófiából alakult ki. Céljának a bölcsesség és halhatatlanság elérését tartották. Titkos tanainak védelme érdekében azt terjesztették, hogy csupán az elemek átalakítását, a bölcsek köve és az arany előállítását próbálják elérni mesterségesen, alacsonyabb rendű elemekből. Eredetileg a vegytan szimbolikus nyelvén megfogalmazott eszmerendszer volt, egy út a szellemi fejlődés felé.

Az alkímia a mai kémia előfutára. Nem minden alkímiával foglalkozó ember volt tudós, sok szélhámos próbált több pénzt szerezni szemfényvesztéssel. Az alkímia eredeti alapgondolatát perzsa mágusok terjesztették, majd a templomos lovagok és a szabadkőművesek vitték tovább.


Eredet [alkímia < középmagyar: alkímia < latin: alkimia < arab: al-kimiya (az átalakulás művészete < „az Egyiptomi” mágia) < Kemet (Egyiptom ősi neve)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)