Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Akarat szó jelentése

akarat (főnév)

Akar.jpg

1. Elhatározott döntés, törekvés, illetve ennek megnyilvánulása. Szabad elhatározásból származó igyekezet, szándék egy cél elérésére. Saját döntés az életről, amikor nem más mondja meg, hogy a személy mit tegyen. Az akarat más személyek vagy dolgok irányításával járó törekvés egy kívánt eredmény, változás elérésére, cselekedet megtételére, terv megvalósítására.

Az akarat nagyon fontos ahhoz, hogy a céljainkat elérjünk. Az akarat viszi át a szándékot tettekké.


2. Céltudatos eltökéltség; elhatározás egy cél elérésére anélkül, hogy bármennyire is visszafognánk magunkat annak elérésétől; szándék.

Akarat nélkül nem történik semmi. A tétlenség oka az akarat hiánya és saját akaratunk visszafogása.


3. Elérni kívánt eredmény; a szándék tárgya, célja, ami felé az megnyilvánul.

Az országgyűlés szavazásának eredményét a társadalom többségének akarataként értelmezi a politika. A sztrájk az alkalmazottak akaratát akarja megvalósítani.


4. Lélektan, filozófia: Határozott lelki törekvés, amelyet szándékosság, céltudatosság és a választási lehetőségek közötti döntés képessége, illetve ténye jellemez.

Az embernek szabad akarata van. A vágyakozás még nem akarat.


Eredet [akarat < ómagyar: akarat < akar + -at (főnévképző 5.)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 43 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés





WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)