Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Affirmatív szó jelentése

(Affirmative szócikkből átirányítva)

affirmatív (melléknév)

1. Nyelvtan: Egyértelmű állítást közlő; határozott kijelentést kifejező (mondat, kifejezés).

Az affirmatív mondat nem lehet feltételes módú. Az affirmatív forma egyértelmű tények közlésére használható.


2. Jogi: Tényt hivatalosan megerősítő, jóváhagyó (nyilatkozat, bejelentés), amelyet bíróság is elfogad olyan személytől, aki lelkiismereti okok miatt nem hajlandó esküt tenni.

A bíróság elfogadta a tanútól az affirmatív nyilatkozatot. Az affirmatív közlés ténye miatt tekintetebe lehet venni a közléseit a döntés során.


3. Tudományos: Feltételezést megerősítő, nyugtázó. Arról egyértelmű visszajelzést adó (közlés), hogy a másik személy elért egy kívánt célt, eredményt vagy állapotot.

A beteg megnyugodott az affirmatív válasz után. Az affirmatív információ segített neki észrevenni, hogy sok tekintetben javulást ért el.


Eredet [affirmatív < francia: affirmatif (állító) < latin: affirmativus (állító, megerősítő) < affirmo (állít, megerősít) < ad- (hozzá; elöljáró) + firmo (erősít) < firmus (erős)]


Lezárva 7K: 2015. június 28., 15:35

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)