Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Advokát szó jelentése

(Advocatus szócikkből átirányítva)

advokát (főnév)

Judge.jpg

Hivatalos ügyvéd; egy személyt egy bírósági per, eljárás során képviselő jogi szakember; szakértő tanácsokkal segítő jogtanácsos.

A vádlott helyett egy advokát beszélt a bíróságon. Az advokát sokkal jobban ismeri a törvényeket, ezért jobb eredményt érhet el.


Eredet [advocatus < latin: advocatus (ügyvéd, segítő) < advoco (segítségül hív) < ad- (hozzá; elöljáró) + voco (hív, szólít) < vox (hang)]


Nyelvtani adatok

Csak a Reklámmentes WikiSzótár.hu előfizetői számára használható funkció. Bejelentkezés >>>

Kifejezések

Advocatus dei – (Vallás: az Isten képviselője; hittudós, aki a római katolikus szentté avatási eljárás során előterjeszti és bizonyítja azokat a tényeket, amelyek a személy életének szentségét tanúsítják).


Advocatus diaboli – (Vallás: az ördög képviselője; hittudós, aki a római katolikus szentté avatási eljárás során felhozza a szentté nyilvánítás elleni érveket).


Lezárva 7K: 2015. június 8., 19:58

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)