Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Adu szó jelentése

adu (főnév)

1. Kártyajátékban ütő lap, szín; licitálás során vagy más módon meghatározott szín, amely a többinél erősebb, minden más színt, lapot üt.

Az adu üti még a pirosat is. Az egyik játékos tartogatja az aduját, még jobb lehetőségre vár.


2. Átvitt értelemben: Sikert biztosító érv (tény, összefüggés), amely döntően fontos a vitában, versengésben; visszavágás.

Amikor már eldőlni látszott az ügy, végül az ügyvéd előállt az aduval: fénykép is készült a balesetről. A nagy vita hevében a felek részéről végül elhangzik adunak szánt kijelentés.


3. Átvitt értelemben: Jelentős, befolyásos személy.

A pályázatot beadó cég nagyon szeretné megtudni, hogy a döntőbizottságban ki az adu. Senki sem gondolja azt, hogy ebben az esetben az igazgató titkárnője lenne az adu Az edző elérkezettnek látja a pillanatot, amikor a csapat aduját is a pályára küldi, hogy belője a döntő gólt.


Eredet [adu < német: atout (ütőszín) < francia: atout (ütőszín) < a tout („mindenre”) < tout (minden) < lásd: totális]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 35 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)