Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Adottság szó jelentése

adottság (főnév)

Adottság.jpg

1. A sikeres életet segítő tulajdonság vagy képesség. Egy személy természetéből adódó, őt az életben segítő tulajdonsága vagy képessége, amit nem képzéssel, tanulással, gyakorlással szerzett meg, hanem veleszületett hajlamaiból fakad.

A zenekar dobosának adottsága van a zenéhez. A lány szépsége olyan adottság, amit úgy akar kihasználni, hogy színésznőnek készül.


2. Meghatározott körülmények összessége egy helyzetben, amelyeket figyelembe kell venni.

A kialakult helyzet adottsága miatt nehezen képzelhető el a siker. A vállalkozások alapításánál a helyi adottságokat és a település igényeit is számításba kell venni.


3. Átvitt értelemben: Értékek összessége; egy helyen meglévő előnyös jellemzők, értékek, amikből haszon származik.

A város adottságaiból adódik, hogy a kereskedelme már korán virágzásnak indult. A földrajzi adottságok meghatározzák egy vidék gazdasági arculatát.


4. Filozófia, régies: Szerzett ismeretek; már létező adatok, tények, amelyekből következtetés vonható le.

A filozófus érvelése a tárgyra vonatkozó adottságokból indul ki. Az adottságokhoz közvetlen megfigyelés útján juthatunk.


Eredet [adottság < ad + -ott (melléknévképző) + -ság (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)