Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Adagol szó jelentése

adagol (ige)

Adagol.jpg

1. Adagokat kimér; élelmiszert, gyógyszert vagy más fogyó dolgot egy-egy alkalomra elegendő mennyiségekre oszt, illetve ilyen mennyiséget átad, elfogyasztásáról gondoskodik.

A hajóút második hónapjában már adagolniuk kellett az ivóvizet, hogy végig kitartson. A betegnek naponta háromszor adagolnak gyógyszereket.


2. Műszaki: Nyersanyagot bejuttat egy feldolgozó berendezésbe.

A tésztába sót is adagolnak keverés közben. Amikor meszet adagolnak a megolvadt vashoz, akkor megtisztul a szennyező anyagoktól.


3. Átvitt értelemben: Kisebb mennyiségekben hozzákever máshoz (néha oda nem illő dologhoz). Ügyesen, kiszámítottan vagy célszerűen eloszt, érvényesülni enged. Adott mértékben hozzávegyít egy sajátságot, tulajdonságot egy szellemi alkotásban, emberi megnyilvánulásban vagy tevékenység során.

A sok poén közé némi éles kritikát is adagolt a humorista. A múlt században még bőkezűen adagolták a fegyelmezést az iskolákban a tanítás mellé.


Eredet [adagol < adag + -ol (igeképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)