Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Adóköteles szó jelentése

adóköteles (melléknév)

Adóköteles.jpg

1. Közteher befizetése előtti (bevétel). Adófizetés alapjául szolgáló (jövedelem, vagyoni növekedés, haszon), ami után pénzbeli hozzájárulást kell fizetni az állam javára. A teljes (befolyt pénzösszeg), vagy az év során megengedett levonásokkal vagy adómentes bevételekkel csökkentett (bevételek).

Az adóköteles jövedelmeket be kell vallani. A kereskedőnek be kell fizetnie az adóköteles forgalma után az általános forgalmi adót. Nem adóköteles a lottónyeremény, ha abból már a kifizetéskor levonták az adót.


2. Adózást végző (személy, cég, időszak), amelynek a keresetéből vagy bevételeiből pénzbeli hozzájárulást kell fizetni az állam javára.

Az adóköteles személyek év elején adóbevallást nyújtanak be. Az adóköteles időszakba már nem tartozik bele a következő január.


Eredet [adóköteles < adó + köteles]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)