Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Abrakadabra szó jelentése

abrakadabra (mondatszó)

Varázslat! Meghökkentő vagy csodás hatást jelez.

Abrakadabra! – kiált a bűvész, és a cilinderből kivesz egy nyulat. Abrakadabra! – mondja az asszony és megmutatja a kész születésnapi tortát, amit sütött.


Eredet [abrakadabra < arab: avra kehdabra (úgy legyen; „szavammal teremtek”)]abrakadabra (főnév)

1. Varázsige, aminek kimondása meghökkentő, csodás hatást vált ki.

Ahogy elhangzott az abrakadabra, a közönség már tapsolt is. A varázsló folyton mormolta az abrakadabrát, mire az üstből fehér füst gomolygott elő.


2. Átvitt értelemben: Értelmetlen firkálás. Bonyolult, titokzatos vagy érthetetlen szöveg, ilyen jelek sorozata.

A számok világa a hozzá nem értőnek csak abrakadabra. Hagyja ezt a könyvelői abrakadabrát, azt mondja meg, mennyi adót kell fizetnem.


3. Régies, elavult: Varázserejű betűsor; elején vagy végén egy-egy betűvel fogyó sorokban leírt, sokféle irányban olvasható, értelmetlen szócsoport, amelynek mágikus erőt tulajdonítanak.

A fiú abrakadabrákat gyűjt egy füzet lapjain. A babonás ember egy abrakadabrát tart magánál, hogy szerencséje legyen.


4. Régies, elavult: Bűvös ékszer vagy tárgy, amiről a tulajdonosa úgy véli, hogy védelmet nyújt a bajok ellen, illetve szerencsét hoz neki. Egy bűvös erejű alakzatot ábrázol.

A katona nyakában egy abrakadabra függ, hogy ne sebesüljön meg. Aki elvesztette abrakadabráját, az szerencsétlennek érzi magát.


Lezárva 7K: 2011. február 17., 16:44
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)