Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Abortusz szó jelentése

(Abortus szócikkből átirányítva)

abortusz (főnév)

Embrió.jpg

1. Orvosi: Egy terhesség megszakítása; szándékos, orvosi vagy egyéb beavatkozással előidézett vetéltetés, amikor a magzat elpusztul az anyaméhben vagy onnan kikerülve.

Bár a terhesség kezdeti idején engedélyezett az abortusz, ez mégsem jó megoldás a családtervezésre. A magzat védelme nem egyeztethető össze az abortusszal.


2. Orvosi: Koraszülés; önállóan életképtelen emberi magzat idő előtti megszületése, eltávozása az anyaméhből egészségre káros állapot miatt.

A család nagyon várta az újszülöttet, de a terhesség alatti gondok végül abortuszhoz vezettek. Abortusz után az asszonyt megfelelően ellátják, és az orvos szerint még bízhat egy sikeresen kihordott terhességben.


Eredet [abortusz < latin: abortus (vetélés) < aborior (idő előtt születik) < ab- (el; határozói előtag I.) + orior (születik, előjön) < görög: oro (feltűnik)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)