Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Ablaktörlő szó jelentése

ablaktörlő (melléknév)

1. Üveglap tisztítására használható (szer, eszköz), amelynek segítségével a szennyeződés eltávolítható egy átlátszó nyílászáró sima felületéről.

Az asszony ablaktörlő gumilappal takarítja az ablakszárnyakat. Az ablaktörlő vízbe mosófolyadékot is tett.


2. Szélvédő cseppmentesítésére használható (gumilapát, eszköz, szerkezet), amely egy jármű vezető előtti átlátszó felületén ide-oda mozog.

Az autó ablaktörlő lapátja elkopott a használattól. A tél közeledtével az ablaktörlő szerkezet tartályát fel kell tölteni fagyálló folyadékkal.


Eredet [ablaktörlő < ablak + tör(ö)l + -ő (melléknévképző)]ablaktörlő (főnév)

1. Üveglap tisztítására használható eszköz vagy szer, amelynek segítségével a szennyeződés eltávolítható egy átlátszó nyílászáró sima felületéről.

Az asszony ablaktörlővel takarítja az ablakszárnyakat. A takarításra használt vízhez ablaktörlőt is öntött.


2. Szélvédő cseppmentesítésére használható szerkezet, ide-oda mozgó gumilapát egy jármű kilátást biztosító felületén.

Az autó ablaktörlője már elkopott a használattól. A tél közeledtével az ablaktörlő tartályát fel kell tölteni fagyálló folyadékkal.


Lezárva 7K: 2014. március 25., 18:32
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)