Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Abdominális szó jelentése

abdominális (melléknév)

Stomach.jpg

Orvosi: Altesti; a hastájon lévő, ott érzékelhető (tünet); a hastájon végzett (orvosi beavatkozás, vizsgálat).

Az orvos béltisztítást rendelt el az abdominális vizsgálat előtt. Nagyon fájt a beteg hasa, de az abdominális műtét után jobban lett.


Eredet [abdominális < latin: abdominalis (altesti) < abdomen (has)]


Kifejezések

Abdominális átmérő – (Orvosi: A has hosszmérete. Ultrahangos vizsgálaton, gerinctől a hasfalig mérve. /angol: abdominal diameter/)


Abdominális körméret – (Orvosi: haskörfogat: főleg a terhesség vége felé ultrahangos vizsgálaton mért érték, ami a magzat fejlődését mutatja; /angol: abdominal circumference/).


Abdominális üreg – (Orvosi: hasüreg; /angol: abdominal cavity/).


Abdominális tífusz – (Orvosi: Hastífusz: az egész szervezetre kiterjedő betegség, ami fertőzött étel, leginkább szárnyasok, víz és tej fogyasztásával terjed. Fő tünetei: láz, fejfájás, hasi fájdalom, hasi felfújódás, szorulás vagy hasmenés. /angol: abdominal typhus/)


Lezárva 7K: 2015. április 5., 10:44

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)