Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Ábécé szó jelentése

(Abc szócikkből átirányítva)

ábécé, abc (főnév)

Ábécé.jpg

Betűk sorrendje, amely megegyezésen alapul. A kimondott beszédhangok, illetve az ezeket írásban megjelenítő betűk egy adott nyelvre jellemző egymásutánja. A nyelv betűinek teljes sorozata. Ez arra való, hogy a nyelv szavait ebbe az ismert és általánosan használt sorrendbe rendezzük, hogy ezzel könnyen megtalálhatóak legyenek (például) egy szótárban, vagy nevek felsorolásakor.

Magyar ábécé: a, á, b, c, cs, d, dz, dzs, e, é, f, g, gy, h, i, í, j, k, l, ly, m, n, ny, o, ó, ö, ő, p, q, r, s, sz, t, ty, u, ú, ü, ű, v, w, x, y, z, zs

Az ábécé betűit érdemes kívülről megtanulni, ha gyorsan meg akarunk keresni egy szót a szótárban. Az ábécét használhatjuk arra, hogy névsorba rendezzük a címeinket. Az ábécé sorrendje nyelvenként változhat.


Eredet [ábécé, abc < ómagyar: ábécé < latin: abece (ábécé)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 223 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)