Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

AB0-vércsoportrendszer szó jelentése

AB0-vércsoportrendszer (főnév)

Biológia: A vér osztályozására használatos rendszer. A vörösvérsejtek felszínén különböző jelzőanyagok helyezkedhetnek el. Ezek alapján határozzák meg a vércsoportrendszereket. Az egyik ilyen vércsoportrendszer az AB0 nevet kapta. A vörösvérsejtek felszínén kétféle jelzőanyag lehet. Ha az illetőnek csak az egyik van, akkor A vagy B vércsoportú. Ha mindkét jelzőanyag megtalálható a vörösvérsejtjén, akkor az AB vércsoportba, ha viszont egyik sem, akkor a 0-ás vércsoportba tartozik. A különböző vércsoportú vérek nem keverhetők. Az egyik fajta vörösvérsejt a másik fajta vér számára idegen anyag.

Az AB0-vércsoportrendszerben négyféle vércsoportot különböztetünk meg. A gyermekek születésekor rögtön megállapítják, az AB0-vércsoportrendszerbe melyik csoportjába tartoznak.


Eredet [AB0-vércsoportrendszer < vér + csoport (2.) + rendszer (1.)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)