Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Üzlet szó jelentése

üzlet (főnév)

Shop assistant.jpg

1. Gazdasági vállalkozás. Termékek előállításából vagy szolgáltatások nyújtásából, illetve ezek vételéből, eladásából álló, többletjövedelem (haszon) elérésére irányuló tevékenység.

Az autók eladása jó üzlet. Az üzlet javarészt állami fennhatóság alá került a szocializmus idején.


2. Gazdasági megállapodás, alku. Haszonért folytatott tárgyalás eredménye.

- Megvan már az üzlet? - kérdezte az igazgató az üzletkötőt. Az üzlet eredményét szerződésben rögzítették. A felek jó üzletet kötöttek. Maga az üzlet még nem biztos, hogy valódi eladás lesz.


3. Átvitt értelemben: Bármilyen haszon. Maga az a haszon vagy többletjövedelem, amit általában egy vállalkozással, vagy akár bármilyen ügylettel, megállapodás betartásával el lehet érni.

- Hol itt az üzlet? - kérdezte a keresztapa a maffiózótól. Az egészben az az üzlet, hogy nem kell csinálni semmit, csak drágábban továbbadni az árut. Maga az eladás még nem biztos, hogy valódi üzlet lesz.


4. Árusitó hely. Olyan helyiség, ahol termékeket vagy szolgáltatásokat lehet megvásárolni, illetve igénybe venni.

Már nem is tudom, melyik üzletben vettem ezt a magnót. A fodrászüzlet kilenckor nyit.


Eredet [üzlet < űz + -let (főnévképző)]
Lásd még: üzem


WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)