Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Üzenet szó jelentése

üzenet (főnév)

Message.jpg

1. Továbbított információ, amelyet vagy közvetítő személlyel vagy más úton (például: telefonon, rádión, e-mailen) jut el a küldő személytől a címzetthez.

A titkárnő átadta az igazgatónak a faxhíváson át érkezett üzenetet. Elég sok probléma adódhat abból, ha nem érkezik meg időben az üzenet.


2. Átvitt értelemben, művészet: Művészi alkotás mondanivalója, amely a művész szándéka szerint a műalkotás (például: festmény, regény, vers, film) eszközeivel átadott eszmei tartalom, amit az alkotó a befogadóval közölni akar.

Az Egri Csillagok című regény üzenete a hősies kitartás a fennálló nehézségek ellenére is. A modern műalkotásoknál sokszor elveszik az érthető üzenet, mert egyre kevesebb ember képes megérteni őket.


Eredet [üzenet < üzen + -et (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)