Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Észszerűség szó jelentése

(Ésszerűség szócikkből átirányítva)

észszerűség (főnév)

A józan ész és a dolgok helyes megítélése. Ez átfog minden olyan szándékot, elgondolást, tettet, létrehozott hatást, amely nem szélsőségekbe eső, és a célját a legrövidebb idő alatt, a leghatékonyabb eszközökkel, mások egészségét, épelméjűségét és józan érdekeit nem sértve valósítja meg. Ez a bölcsesség egyik ismérve és megnyilvánulása.

Az észszerűség csak a jelenre és a jövőre vonatkozó kiértékelések alapján működik. A jó vezető döntései az észszerűségen alapulnak. A rövid távú érdekérvényesítés csak ritkán felel meg az észszerűség hosszú távú bölcsességének. Az ember gondolkodását a múlt negatív tapasztalatai elviszik az észszerűségnek megfelelő irányból, és ez elhamarkodott cselekedetekhez vezethet, amelyeket a személy később megbánhat.


Eredet [észszerűség < észszerű + -ség (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)