Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Általánosítás szó jelentése

általánosítás (főnév)

Pontatlan közlés, ami széleskörűen sok személyre vagy dologra értelmezhető, holott csak egyre vagy néhányra igaz.

Az újságírók trükkje az az általánosítás, hogy a saját véleményüket sokak véleményeként írják meg. Az általánosítás következtében néhány ember tettei miatt sokakat büntettek, amikor kizárták a csapatot a bajnokságból.


Eredet [általánosítás < általánosít + -ás (főnévképző)]


További részletezés

1. Nem részletezett gondolat, közlés vagy alapelv, ami a legtöbb esetben igaz, és csak a jelenség lényegére vonatkozik a részletek helyett.

Mindenki szeretne világbékét, de szakadjunk el az általánosítástól, és először tegyük jobbá a saját környezetünket! Az csak általánosítás, hogy a kormány feladata a gondok megoldása: valójában mindenképp nekünk kell megdolgoznunk az eredményekért.


2. Mindenre kiterjesztés; egy dolog elterjedtté, közismertté, szokássá tétele, vagy annak elhitetése, hogy az elterjedt, közismert vagy szokásos.

Miután egy helyen sikerült elfogadtatni a lakókkal a parkolódíj szedését, megkezdődött a rendszer általánosítása és elterjesztése az egész országban. A rossz nyelvhasználat általánosításának egyik legfőbb forrása a tévé.


3. A mindenre kiterjesztés eredménye.

Az általánosítás veszélyes félrevezetés, amit az újságok és a televízió hírműsorai tudatosan használnak. Aki általánosítást hall, annak óvatosnak kell lennie, hogy valóban helyes-e a közölt vélemény.


4. Széles érvényű következtetés egy gyakori jelenségre; egyetlen példából kiindulva hasonló dolgok megtalálása és csoportba foglalása, majd a mindezekre érvényes hasonlóságok és jellemzők összefoglalása.

A csavargókat megfigyelve eljuthatunk addig az általánosításig, hogy ha valaki elveszti a céljait és önbecsülését, akkor lezüllik. Az emberek sok rossz példát látva gondolják azt az általánosítást, hogy a kutyákat jobb elkerülni.


Lezárva 7K: 2014. május 11., 13:35
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)