Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Ábécé szó jelentése

ábécé, abc (főnév)

Ábécé.jpg

Betűk sorrendje, amely megegyezésen alapul. A kimondott beszédhangok, illetve az ezeket írásban megjelenítő betűk egy adott nyelvre jellemző egymásutánja. A nyelv betűinek teljes sorozata. Ez arra való, hogy a nyelv szavait ebbe az ismert és általánosan használt sorrendbe rendezzük, hogy ezzel könnyen megtalálhatóak legyenek (például) egy szótárban, vagy nevek felsorolásakor.

Magyar ábécé: a, á, b, c, cs, d, dz, dzs, e, é, f, g, gy, h, i, í, j, k, l, ly, m, n, ny, o, ó, ö, ő, p, q, r, s, sz, t, ty, u, ú, ü, ű, v, w, x, y, z, zs

Az ábécé betűit érdemes kívülről megtanulni, ha gyorsan meg akarunk keresni egy szót a szótárban. Az ábécét használhatjuk arra, hogy névsorba rendezzük a címeinket. Az ábécé sorrendje nyelvenként változhat.


Eredet [ábécé, abc < ómagyar: ábécé < latin: abece (ábécé)]


További részletezés

1. Átvitt értelemben: Lényeges alapelemek; egy szakterület legelső és leglényegesebb tudnivalói, minden fontos eleme, ismerete.

Az közlekedés ábécéje a szétnézéssel kezdődik, amikor átmegyünk az úttesten. A festő a színek teljes ábécéjét felhasználta képein.


2. Átvitt értelemben: Az írás-olvasás ismerete; használható tudás a betűk felismerésére és szavakká összeolvasására, illetve a szavak leírására.

A gyerekek jól megtanulják az ábécét az alsó tagozat osztályaiban, így a további tanulnivaló nem okoz nekik problémát. – Úgy értesz a dolgokhoz, mint tyúk az ábécéhez – szólta le a kezdőt a gyakorlottabb társa.


3. Átvitt értelemben: Tankönyv, amelyből az írás-olvasás egy eredményesen használható szintig elsajátítható.

Az elsősök kirakták a padra az ábécét, és a tanító néninek szót fogadva kinyitották. A kisgyerek otthon felejtette az ábécét, így a padszomszédét közösen használták.


4. Régies: Vegyesbolt; kis vagy közepes méretű üzlet, ahol élelmiszer mellett sokféle más fogyasztási cikket is árusítottak.

A lány leszalad az ábécébe kenyérért. Az ABC vasárnap nem tartott nyitva.


Nyelvtani adatok

Csak a Reklámmentes WikiSzótár.hu előfizetői számára használható funkció. Bejelentkezés >>>

Kifejezések

Ábécére tanítja a szamarat – (haszontalan munkát végez).


Az ábécét sem tudja, mégis papolni akar – (buta, mégis okoskodik).


Ért hozzá, mint tyúk az ábécéhez – (egyáltalán nem ért hozzá).


Még az ábécén sem ment keresztül – (semmit sem tanult, egészen tanulatlan maradt).


Lezárva 7K: 2010. július 14., 14:21
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)