Reklámmentes WikiSzótár.hu
Kövess minket a Facebookon!

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározás, jelentés, példa, eredet, szinonima, szócikk, fogalom, szóhasználat, nyelvtani adatok)

Intellektuális

intellektuális (melléknév)

1. Értelemmel kapcsolatos (lelki folyamat, tevékenység, dolog), ami az elme működésén, a gondolkodáson alapul, az észre vonatkozik.

Az alkotómunka intellektuális tevékenység. A pszichológia megpróbálja az intellektuális folyamatokat mérni és biokémiai reakciókkal magyarázni.


2. Szellemi természetű (tevékenység, folyamat, terület, jelenség, dolog), ellentétben a testi dolgokkal, fizikai világ jelenségeivel.

Az intellektuális élet a kultúra területéhez kapcsolódik legjobban. Az élet értelme intellektuális területen érthető csak meg.


3. Magasrendű szellemi életet élő (személy).

Az intellektuális filozófus figyelmének középpontjában a régebbi korok elméletei állnak. Egy valóban intellektuális ember képes a fizikai világ valóságával is szembenézni, és azt is kezelni.


Eredet [intellektuális < latin: intellectualis (értelmi, szellemi) < intellectus (értelem, megértés) < intelligo (felfog, észlel) < inter (közül) + lego (kiválaszt)]


Lezárva: 2012. február 7., 18:18 (CET)