Reklámmentes WikiSzótár.hu
Kövess minket a Facebookon!

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározás, jelentés, példa, eredet, szinonima, szócikk, fogalom, szóhasználat, nyelvtani adatok)

Flamand

flamand (főnév)

1. Germán népcsoport, amely Belgium nyugati részén él; nyelvük gyakorlatilag megegyezik a hollandokéval.

A flamandok büszkék saját kultúrájukra. A flamandok legközelebbi rokonai, kultúra, nyelv és származás tekintetében, a dél-afrikai búr vagy afrikánsz telepesek, illetve a hollandok.


2. Nyugat belga ember, főleg férfi.

Egy flamand könnyen beszél a hollandokkal. Id. Pieter Bruegel (ejtsd: bröhel) egy 16. században élt flamand, híres festő lett.


3. Nyugati germán nyelv, amit Belgium nyugati részén beszélnek.

A flamand a holland nyelv Belgiumban beszélt változatának tekinthető. Belgiumban a flamand és a francia két egyenrangú nyelv.


Eredet [flamand < francia: Flamande (flamandok földje) < flamand: vlakte (sík) + wanderen (vándorol)]flamand (melléknév)

1. Nyugati belgákhoz tartozó (személy, csoport).

A flamand emberek büszkék nemzeti identitásukra. A flamand nép nem szereti ha összekeverik a hollandokkal. A flamand festők közt van néhány világhírű művész.


2. Nyugati belgákra jellemző (szokás, viselet), velük kapcsolatos (terület, város, dolog).

A flamand szokások ma is elevenek Nyugat-Belgiumban. A flamand oktatás magas szintjéről tanúskodik, hogy a flamand iskolákban több nyelvet is magas szinten tanítanak. A flamand nyelven sok író, költő alkot. A belga kikötők flamand városok.


--Paloca 2011. szeptember 10., 14:16 (CEST)