Reklámmentes WikiSzótár.hu
Előfizetés
Töltsd le az ingyenes PDF-t

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározás, jelentés, példa, eredet, szinonima, szócikk, fogalom, szóhasználat, nyelvtani adatok)

Szócikkíró

A lap korábbi változatát látod, amilyen Operátor (vitalap | szerkesztései) 2015. május 4., 17:12-kor történt szerkesztése után volt. (Szöveg cseréje – „<html> </div> </html>” → „</div>”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

szócikkíró (főnév)

Translator.jpg

1. Egy szótár szócikket megíró személy, aki felelősséget vállal a szócikken belül megírt meghatározásokért, a szócikk érthetőséért.

A legtöbb szótárt sok szócikkíró készíti. A szócikkírónak a szó minden jelentését pontosan ismernie kell, mivel mások megértése az övén múlik. A szócikkíró példamondatai segítik a jelentés megértését.


2. Szótárírást segítő személy, aki egy szócikk egy vagy több meghatározását részben vagy egészben megírja.

A szócikkíró munkáját a főszerkesztő átnézi. A szócikkíró egy új jelentést ír a szócikkhez.


Eredet [szócikkíró < szócikk + író]


Segítségek

Szócikkíró lehet bárki, aki meg szeretné osztani másokkal a saját maga által megértett szavak sajátként megfogalmazott jelentését.

Nagyon fontos, hogy ne idézzen más, szerzői joggal védett műből. Ez ellentétes volna a WikiSzótár.hu és az idevonatkozó törvények iránymutatásaival.

Szócikkíró lehet, aki regisztrálta magát a WikiSzótár.hu honlapon, és ezzel elfogadta a szerzői jogokkal kapcsolatos feltételeket.


A szócikkíráshoz több oldalunk is segítséget nyújt.

A szótár használatáról, kezeléséről általános segítséget találsz a felül, középen lévő "Segítség" fülre kattintva.

Az új szócikk megnyitásához írd be az új szót felül a "Keresés" mezőbe, aztán nyomd meg a "Keresés" gombot vagy az Entert. Kattints rá az "Itt készíthetsz egy új szócikket ezen a néven" piros feliratra. Megjelenik egy formai segédlet, amit használni kell. Az így beírt szócikk aztán a főszerkesztők - adminisztrátorok - vizsgáló szeme elé kerül, akik elvégzik a szükséges változtatásokat, hogy a szócikk illeszkedjen a WikiSzótár.hu megjelenéséhez és minőségi követelményeihez. Ekkor általában védetté is válik a szócikk, azaz még az eredeti beírója sem változtathat rajta. Erre azért van szükség, hogy lehetőleg ne kerülhessenek be megmásítások vagy ferdítések a beírt és így jóváhagyott szócikkekbe.

Ha bárkinek egy védett lappal kapcsolatban van észrevétele, a lap alján kattintható Jegyzet lapon természetesen továbbra is lehet helyesbítést, változtatást kérni. Ez eljut a főszerkesztőkhöz, akik mérlegelni és használni fogják a beírtakat.

A szótárban már szereplő szavak listáját a jobb felső sarokban lévő Tartalom fülre kattintva nézheted meg.

Az elérhető, forrásmunkaként felhasználható szótárak listáját megtalálod az értelmező szótár oldalon. (Ne idézz belőlük: értsd meg és magad fogalmazd meg a szavak jelentését - lehetőleg még jobban.)

A szavakat a hivatalosan kiadott szótárak, szabályok szerint írd helyesen!

Ne feledd, hogy a meghatározások feladata, hogy részletesen kifejtsék a szó jelentését, ezért nem szabad abban bízni, hogy "ezt úgyis mindenki tudja", hanem pontosan körül kell írni még az ismert szavak jelentését is. Kerüld a "valaki/valami" használatát, mivel ez csak egy általánosítás, és az olvasó nem tudja, hogy ki vagy mi lehet az a valaki vagy valami. Keress jellemző példákat, és írd meg pontosabban, hogy miről beszélsz.

Az ideális meghatározások, szócikkek felépítését, részeit a szócikk leírásában találod meg.

Szintén a szócikk írja le tájékoztatásként a háttérszínek jelentését, használatát is. (A háttérszínek használata főszerkesztők feladata, akik véglegesítik a szócikkeket.)

Az ábrák, képek feltöltéséhez a lapok alján, középen lévő "Fájl feltöltése" funkciót használhatod. Ebben a "Tallózás" gombbal keresed meg a fájlt, majd a Fájl feltöltése gombbal töltöd fel. Csak jogtiszta, szabadon felhasználható képeket tölts fel!

A példamondatok nagyon fontosak a szócikk megértéséhez, ezért ennek elveit is érdemes érteni!

A szavakhoz rengeteg további példa található a jobb felső sarokban a "Példák" fülre kattintva, de ezeket ne vedd át szó szerint, mert jogvédett irodalmi művekből származnak. Ezek alapján viszont könnyen alkothatsz saját mondatokat.

Ha egy szónak több jelentése is van, akkor ügyelj arra, hogy a ritka, régies, és specializált (tudományos, sport, orvosi, jogi, slang stb.) jelentések a meghatározások sorának végére kerüljenek. Ez azért szükséges, mert ezeket sokkal ritkábban keresik egy szótárban, mint a szokásos jelentéseket.

Ha egy átirányító lapot akarsz létrehozni, akkor annak is érdemes ismerni a módját.

A rejtett szövegrészek elkészítése és korrekt használata nagyban megkönnyítheti a szótár felhasználóinak dolgát.

Jó munkát, és sok hasznosan eltöltött órát kívánunk!


</div> --Paloca 2010. július 14., 15:21 (CEST)