Reklámmentes WikiSzótár.hu
Kövess minket a Facebookon!

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározás, jelentés, példa, eredet, szinonima, szócikk, fogalom, szóhasználat, nyelvtani adatok)

„Bodza” változatai közötti eltérés

(Egy közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
5. sor: 5. sor:
  
 
[[Image:bodza.jpg|right|frame]]
 
[[Image:bodza.jpg|right|frame]]
'''1.''' '''Cserje'''. Erdőszélen, ligetekben, kerítések mellett sok helyen növő, átható illatú, fehér, ernyős virágú, feketéslila bogyótermésű, néha fává megnövő cserjék nemzetsége, illetve ennek adott faja vagy egyede; bodzafa (Sambucus).
+
'''1.''' '''Cserje'''. Erdőszélen, ligetekben, kerítések mellett sok helyen növő, átható illatú, fehér, ernyős virágú, feketés-lila bogyótermésű, néha fává megnövő cserjék nemzetsége, illetve ennek adott faja vagy egyede; bodzafa (Sambucus).
  
''A '''bodza''' ágak belsejében jellegzetes, puha, szivacsszerű rész, a bodzabél húzódik végig. A '''bodzából''' így könnyű üreges botot kapni, és bodzasípot készíteni.''
+
''A '''bodza'''ágak belsejében jellegzetes, puha, szivacsszerű rész, a bodzabél húzódik végig. A '''bodzából''' így könnyű üreges botot kapni, és bodzasípot készíteni.''
  
  
'''2.''' '''Ernyős virág''', amely ezen (1) a cserjén, fán nő, amely ételként is fogyasztható, vagy belőle szörp készíthető.
+
'''2.''' '''Ernyős virág''', amely ezen (1) a cserjén, fán nő, és ami ételként is fogyasztható, vagy belőle szörp készíthető.
  
''Amikor a bodza virágzik, sokan mennek '''bodzát''' szedni, és abból finom italt lehet készíteni. A '''bodzát''' sörtésztába lehet forgatni és ki lehet sütni.''
+
''Amikor a bodza virágzik, sokan mennek '''bodzát''' szedni, mert abból finom italt lehet készíteni. A '''bodzát''' tésztába lehet forgatni és ki lehet sütni.''
  
  
'''3.''' Feketéslila '''bogyótermés''', amely ennek (1) a cserjének a gyümölcse. Magában vagy lekvárként fogyasztható, de pálinkát is készítenek belőle.
+
'''3.''' Feketés-lila '''bogyótermés''', amely ennek (1) a cserjének a gyümölcse. Magában vagy lekvárként fogyasztható, de pálinkát is készítenek belőle.
  
''A '''bodzából''' főzött lekvár neve a Dunántúlon: "csete". Egy kosár lekvárnak való '''bodzát''' szedett az asszony az út melletti bodzabokor sorról.''
+
''A '''bodzából''' főzött lekvár neve a Dunántúlon: "csete". Egy kosár lekvárnak való '''bodzát''' szedett az asszony az út melletti bodzabokor-sorról.''
  
  
32. sor: 32. sor:
 
'''Bodzából készült'''; a növénnyel (főnév 1.), virágával (főnév 2.) vagy termésével (főnév 3.) kapcsolatos, rá jellemző.
 
'''Bodzából készült'''; a növénnyel (főnév 1.), virágával (főnév 2.) vagy termésével (főnév 3.) kapcsolatos, rá jellemző.
  
''A szoknya '''bodza''' színét szépnek tartotta a lány. Elgondolta, hogy felvesz hozzá egy fehér kis kötényt. A '''bodza'''síp szépen szólt.''
+
''A '''bodza'''síp szépen szólt. A '''bodza'''szörpöt néhány napig érlelik. A szoknya '''bodza''' színét szépnek tartotta a lány. Elgondolta, hogy felvesz hozzá egy fehér kis kötényt. ''
  
  
 
</div>
 
</div>
 
--[[Szerkesztő:Paloca|Paloca]] 2011. április 15., 17:21 (CEST)
 
--[[Szerkesztő:Paloca|Paloca]] 2011. április 15., 17:21 (CEST)

A lap 2011. április 15., 21:33-kori változata

bodza (főnév)

Bodza.jpg

1. Cserje. Erdőszélen, ligetekben, kerítések mellett sok helyen növő, átható illatú, fehér, ernyős virágú, feketés-lila bogyótermésű, néha fává megnövő cserjék nemzetsége, illetve ennek adott faja vagy egyede; bodzafa (Sambucus).

A bodzaágak belsejében jellegzetes, puha, szivacsszerű rész, a bodzabél húzódik végig. A bodzából így könnyű üreges botot kapni, és bodzasípot készíteni.


2. Ernyős virág, amely ezen (1) a cserjén, fán nő, és ami ételként is fogyasztható, vagy belőle szörp készíthető.

Amikor a bodza virágzik, sokan mennek bodzát szedni, mert abból finom italt lehet készíteni. A bodzát tésztába lehet forgatni és ki lehet sütni.


3. Feketés-lila bogyótermés, amely ennek (1) a cserjének a gyümölcse. Magában vagy lekvárként fogyasztható, de pálinkát is készítenek belőle.

A bodzából főzött lekvár neve a Dunántúlon: "csete". Egy kosár lekvárnak való bodzát szedett az asszony az út melletti bodzabokor-sorról.


Eredet [bodza < ómagyar: bogyza (bogyózó, bogyós) < ősmagyar: borza (csöves, cső) < dravida: purlei (cső, lyukas)]bodza (melléknév)

Bodzából készült; a növénnyel (főnév 1.), virágával (főnév 2.) vagy termésével (főnév 3.) kapcsolatos, rá jellemző.

A bodzasíp szépen szólt. A bodzaszörpöt néhány napig érlelik. A szoknya bodza színét szépnek tartotta a lány. Elgondolta, hogy felvesz hozzá egy fehér kis kötényt.


--Paloca 2011. április 15., 17:21 (CEST)