A WikiSzótár.hu egyes részei már kaphatók kinyomtatva is.

katt ide
Hiteles fordítás!

intézze az irodájából...
Tetszik a WikiSzótár.hu?

bodza - wikiszótár: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikk, fogalom)


Bodza A WikiSzótár wikiből wikiszótár.hu online magyar értelmező szótár,Wiki

(Változatok közti eltérés)
Aktuális változat (2011. április 15., 22:33) (lapforrás)
 
(Egy közbeeső változat nincs mutatva)
5. sor: 5. sor:
[[Image:bodza.jpg|right|frame]]
[[Image:bodza.jpg|right|frame]]
-
'''1.''' '''Cserje'''. Erdőszélen, ligetekben, kerítések mellett sok helyen növő, átható illatú, fehér, ernyős virágú, feketéslila bogyótermésű, néha fává megnövő cserjék nemzetsége, illetve ennek adott faja vagy egyede; bodzafa (Sambucus).
+
'''1.''' '''Cserje'''. Erdőszélen, ligetekben, kerítések mellett sok helyen növő, átható illatú, fehér, ernyős virágú, feketés-lila bogyótermésű, néha fává megnövő cserjék nemzetsége, illetve ennek adott faja vagy egyede; bodzafa (Sambucus).
-
''A '''bodza''' ágak belsejében jellegzetes, puha, szivacsszerű rész, a bodzabél húzódik végig. A '''bodzából''' így könnyű üreges botot kapni, és bodzasípot készíteni.''
+
''A '''bodza'''ágak belsejében jellegzetes, puha, szivacsszerű rész, a bodzabél húzódik végig. A '''bodzából''' így könnyű üreges botot kapni, és bodzasípot készíteni.''
-
'''2.''' '''Ernyős virág''', amely ezen (1) a cserjén, fán nő, amely ételként is fogyasztható, vagy belőle szörp készíthető.
+
'''2.''' '''Ernyős virág''', amely ezen (1) a cserjén, fán nő, és ami ételként is fogyasztható, vagy belőle szörp készíthető.
-
''Amikor a bodza virágzik, sokan mennek '''bodzát''' szedni, és abból finom italt lehet készíteni. A '''bodzát''' sörtésztába lehet forgatni és ki lehet sütni.''
+
''Amikor a bodza virágzik, sokan mennek '''bodzát''' szedni, mert abból finom italt lehet készíteni. A '''bodzát''' tésztába lehet forgatni és ki lehet sütni.''
-
'''3.''' Feketéslila '''bogyótermés''', amely ennek (1) a cserjének a gyümölcse. Magában vagy lekvárként fogyasztható, de pálinkát is készítenek belőle.
+
'''3.''' Feketés-lila '''bogyótermés''', amely ennek (1) a cserjének a gyümölcse. Magában vagy lekvárként fogyasztható, de pálinkát is készítenek belőle.
-
''A '''bodzából''' főzött lekvár neve a Dunántúlon: "csete". Egy kosár lekvárnak való '''bodzát''' szedett az asszony az út melletti bodzabokor sorról.''
+
''A '''bodzából''' főzött lekvár neve a Dunántúlon: "csete". Egy kosár lekvárnak való '''bodzát''' szedett az asszony az út melletti bodzabokor-sorról.''
32. sor: 32. sor:
'''Bodzából készült'''; a növénnyel (főnév 1.), virágával (főnév 2.) vagy termésével (főnév 3.) kapcsolatos, rá jellemző.
'''Bodzából készült'''; a növénnyel (főnév 1.), virágával (főnév 2.) vagy termésével (főnév 3.) kapcsolatos, rá jellemző.
-
''A szoknya '''bodza''' színét szépnek tartotta a lány. Elgondolta, hogy felvesz hozzá egy fehér kis kötényt. A '''bodza'''síp szépen szólt.''
+
''A '''bodza'''síp szépen szólt. A '''bodza'''szörpöt néhány napig érlelik. A szoknya '''bodza''' színét szépnek tartotta a lány. Elgondolta, hogy felvesz hozzá egy fehér kis kötényt. ''
</div>
</div>
--[[Szerkesztő:Paloca|Paloca]] 2011. április 15., 17:21 (CEST)
--[[Szerkesztő:Paloca|Paloca]] 2011. április 15., 17:21 (CEST)

Aktuális változat

bodza (főnév)

1. Cserje. Erdőszélen, ligetekben, kerítések mellett sok helyen növő, átható illatú, fehér, ernyős virágú, feketés-lila bogyótermésű, néha fává megnövő cserjék nemzetsége, illetve ennek adott faja vagy egyede; bodzafa (Sambucus).

A bodzaágak belsejében jellegzetes, puha, szivacsszerű rész, a bodzabél húzódik végig. A bodzából így könnyű üreges botot kapni, és bodzasípot készíteni.


2. Ernyős virág, amely ezen (1) a cserjén, fán nő, és ami ételként is fogyasztható, vagy belőle szörp készíthető.

Amikor a bodza virágzik, sokan mennek bodzát szedni, mert abból finom italt lehet készíteni. A bodzát tésztába lehet forgatni és ki lehet sütni.


3. Feketés-lila bogyótermés, amely ennek (1) a cserjének a gyümölcse. Magában vagy lekvárként fogyasztható, de pálinkát is készítenek belőle.

A bodzából főzött lekvár neve a Dunántúlon: "csete". Egy kosár lekvárnak való bodzát szedett az asszony az út melletti bodzabokor-sorról.


Eredet [bodza < ómagyar: bogyza (bogyózó, bogyós) < ősmagyar: borza (csöves, cső) < dravida: purlei (cső, lyukas)]bodza (melléknév)

Bodzából készült; a növénnyel (főnév 1.), virágával (főnév 2.) vagy termésével (főnév 3.) kapcsolatos, rá jellemző.

A bodzasíp szépen szólt. A bodzaszörpöt néhány napig érlelik. A szoknya bodza színét szépnek tartotta a lány. Elgondolta, hogy felvesz hozzá egy fehér kis kötényt.


--Paloca 2011. április 15., 17:21 (CEST)Tetszett ez a szócikk?
wiki - bodza - wikiszótár.hu online magyar értelmező szótárWikiSzótár.hu - Copyright 2008. Minden jog fenntartva.